21 lipca w Płonce odbyło się doroczne Święto Czosnku.
Na uroczystość licznie przybyli mieszkańcy, plantatorzy czosnku a także goście: Przedstawiciele władz samorządu województwa, powiatu oraz gminy i ich jednostek organizacyjnych, Przedstawiciele Banku Spółdzielczego w Izbicy, Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie i Lubelskiej Regionalnej Rady Przemysłu przedsiębiorczości.
Imprezie towarzyszył konkurs kulinarny na ,,Najsmaczniejsze danie z czosnkiem 2024'' który swą obecnością uświetniła Pani Sylwia Zając autorka blogu kulinarnego „#ZesmakiemnaTy”.
W zmaganiach kulinarnych wzięły udział: KGW Bzowiec (Ziemniaki w waflu z roladkami schabowymi z sosem czosnkowym i surówką), KGW „Wszyscy Razem” Równianki (czosnek konfitowany pieczony w oliwie), KGW Rudnik (Naleśnikowy tort ze szpinakiem i czosnkiem), KGW Płonka ( zupa czosnkowa), KGW Maszów (zupa serowa z czosnkiem i grzankami w towarzystwie faszerowanej cukinii) , Stowarzyszenie „Sami Swoi" w Rudniku (pierożki szpinakowo-czosnkowe w białym sosie) oraz Stowarzyszenie „Gospodynie na Straży” (ryba w kruchym cieście z sosem czosnkowym).
Komisji konkursowej smakowały wszystkie dania, ale główna nagrodę zdobył czosnek konfitowany pieczony w oliwie, pozostałe specjały otrzymały wyróżnienia.
Podczas imprezy swoje prace zaprezentowali lokalni twórcy, artyści hobbyści, scenę tradycyjnie ozdobiły rośliny ze szkółki z Bzowca. Nie zabrakło też innych atrakcji dla starszych i młodszych uczestników święta. Niedzielne popołudnie wypełnione było występami artystycznymi natomiast wieczorem można było potańczyć podczas dyskoteki pod gwiazdami.